Site Overlay

5 Съвета как да снимаме децата си

7 min to read

Всепризната практика е вече по празници и поводи семействата да се организират и да си правят фотосесии – било то за първи рожден ден, smash cake, за Коледа, за прощъпулник, за кръщене. Прекрасни моменти, запечатани приказно от хора като мен – фотографи. НО, всеки ден децата правят неща, които запечатваме непрестанно на телефоните си. Не може да ме убедите, че имате дете под 5 годишна възраст и на 2 дена не му правите поне 1 снимка! Ако това е така, ви съветвам да го снимате по-често, защото скоростта, с която то расте е непреодолима, а след това остават само спомените, а с тях и снимките.

Та, тези ежедневните моменти, сладките физиономии и дори спящите малчугани, заслужават да бъдат запечатвани също толкова приказно. Ето защо реших да ви споделя 5 съвета как да снимате децата си като професионалист, било то с фотоапарат или телефон. Тези съвети лесно и бързо ще ви насочат как да подобрите ежедневните си и иначе обикновени снимки.

📌 Снижете се

Застанете на колене, легнете по корем, влезте в детския свят като срещенете погледите си на едно ниво. Там се случва магията и слизайки към този свят ще откриете колко доволно и щастливо дете ще намерите, защото то ще е адски заинтригувано, че сте „там“. Няма по-добро място и ъгъл, от който да направите своите снимки, тъй като така ще успеете да запечатате не просто самото дете, но и част от това как то вижда света около него. И кой знае…този ъгъл на снимане може да ви вдъхнови и за други фотографки идеи.

Колко е широк светът наоколо…

📌 Снимайте докато не ви забелязват

Трудно е да извадиш фотоапарата и детето да не захвърли всичко, което до сега е правило и да се насочи към вас, с идеята да докопа апарата. Уви, тук трябва да проявите изобретателност или просто то да е свикнало с с това да го снимате и да не се разсейва от факта (това обаче си е много трудна задача). Доста по-лесно се случват нещата, когато решите да щракнете детето си с телефона, но там рисковете за лоша снимка са и по-големи. С повече практика и наличните съвети тук, мисля обаче, че ще се справите! Та, колкото по-малко децата виждат че ги снимате, толова по-истински и пълни с емоции кадри ще запечатвате за семейния фото албум.

💡Бонус идея: Ако снимате с фотоапарат, може да изключите звукът от щракване на фотоапарата (ако моделът и производителя го позволяват), за да не нарушите детската атмосфера. Също така, препоръчвам да използвате възможно най-дългия обектив или ако е zoom да зуумнете и да се отдалечите.

И кротко си береше маргаритките…

📌 Снимайте поредица

Пишейки заглавието на този съвет, осъзнах че имам 2 неща предвид – снимайте фотоистория на това, което сте решили да запечатате. Направете много снимки в кратък период от време и запазете тези, които са на фокус и реално разказват история. Например, детето къса цвете, носи го и го подарява, звучи простичко, но след време с умиление ще разглеждате серията от снимки и ще си припомняте уханието на това цвете (било то и магарешки бодил 😆 )

Второто нещо, което се оказа че имам предвид е – правете колкото можете повече снимки. Децата са пъргави и непредвидими, за това просто не пестете снимките си, пространството на картата памет, телефон или каквото е друго. Една от 10 снимки, все трябва да е станала на фокус и дори кадрирането ѝ може да се е получило чудесно!

📌 Кадрирайте

Във фотографията има насоки и принципи за кадрирането, които е чудесно да се спазват, НО когато става въпрос за деца, игри, забавления, снимки…правилата са едно от нещата, които остават извън полезрението и така и трябва. Съветвам ви обаче, да се стремите към 2 основни неща, когато снимате децата си:

  • Ако снимката включва хоризонт – моля ви старайте се той да е прав, хоризонтален. Така снимката ще изглежда значително по-добре!
  • Не режете крайници или глава на детето на снимката, те така или иначе са си дребнички и се събират 😝. Освен, ако снимката не е отблизо и не е портрет, фокусиран върху лицето.

📌 Приближете се!

Снимайте дечкото отблизо, няма нищо по-красиво от две вперени детски очи, пълни с усмивка и любопитство. Това може да е един от най-трудно изпълнимите съвети, собено, ако детето ви ходи, тича и не обича да стои. Заредете се с търпение, седнете да играете с него, забавлявайте се заедно и тогава чак опитайте да „хванете“ този поглед, Настройте фотопарата на бърз режим за снимки, защото моментът, който ще се опитате да запечатате трае само няколко части от секундата и със сигурност, детето няма да го повтори по команда. Ако пък снимате с телефон, настройте го на „Burst mode“снимки и „стреляйте“! След време точно тези снимки ще разтапят сърцето ви, докато различствате албума със снимки, а още повече ще се гордеете, че вие самите сте успели да ги направите 🙂

Дзак! Един сполучлив кадър, от общо 9 поредни 🙂

🧸 Бонус съвет

Снимайте БЕЗ светкавица! Децата не ги харесват, досущ като възрастните. От тях се „ослепява“, на снимките лицата излизат неестествено бледи, опърлени от ярката бяла светлина, с контрастни сенки тук и там и често ужасни цветове. Избирайте места, където светлината е достатъчна, не пряка и ярка (ако снимате в слънчев ден, снимайте детето докато е на сянка). Предпочитайте най вече естествената дневна светлина, а ако снимате в помещения, просто се старайте то да е осветено добре и равномерно и отново не включвайте светкавицата. Така вие ще сте доволни от резултата, а и детето няма да се ужасява от „Чакай да те снимам“ и да го свързва с ослепителния блясък.

А сега тичайте да си играете с децата, да общувате и да се наслаждавате на времето, прекарано заедно, защото това е единствения начин да създавате спомени с тях, които да има смисъл да запазвате чрез снимки!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll Up