Как да Снимаме с “Боке” Ефект?

4 min to read

Не е необходимо да си експерт или да си изкарал курсове за фотография, за да можеш да научиш някои от основните понятия и техники за правенето на красиви и ефектни снимки. Технологиите в момента дават в ръцете ни изключителни възможности, които често са на един клик разстояние, за да се научим да ги използваме. В следващите редове ще ви представя една от най-разпространените и най-желани техники за снимане. А именно – заснемането с “боке” ефект.

Какво е “Боке”?

Най-бързо обяснение на “боке”(bokeh) e естетическо размазване в извънфокусните части на изображението или иначе казано умишлено размиване на фонът на вашата снимка. Самото название идва от японският език – け け или ボ ケ и само по себе си означава размазване.

Употреба на Боке Ефект

Използването на тази техника е изключително популярно, поради фактът, че снимките с него са много приятни за окото. Основно портретната фотография се възползва от предимствата му. Както обаче и сами можем да забележим из социалните мрежи, тази техника на снимане е придобила огромна популярност за всякакъв тип фотография.

Приложимостта на боке-то е неограничена – от това да снимате портрет, натюрморт, домашният си любимец, есенно листо, готово да падне от дървото или цвете насред поляната. Цялостната идея е обектът на снимката да изпъква на замъгленият фон.

С какво мога да снимам Боке?

Вече стана ясно какво е и за какво се използва тази техника, най-вероятно сте я използвали многократно дори и със смартфонът си, но не сте знаели как се нарича.

Важно за истински красивото боке са техническите характеристики на вашите обективи. Накратко: отворената бленда е с плитка дълбочина на фокус, което позволява по-голяма част от обектите в кадъра да са извън полето на фокус и съответно повече от тези обекти да се превърнат в боке форми. С други думи използвайте светлосилни обктиви, а не китовият си такъв 18-55мм, който може да направи този ефект, но няма да е впечатляващ.

Примери за светлосилни обективи са тези с бленда от f/2, f/1.8 или f/1.4. Лично аз често използвам бюджетният Canon 50mm f1.8, който за цената се представя прекрасно. Смятам че прилично боке може да се получи и с 24мм f2.8 на Canon.

Как да снимам?

Няма нищо сложно, просто фоусирате на обектът, който желаете да изпъкне и избирате подходящ фон, който при замъгляване ще даде най-добрият желан кадър. Съобразете се с цветовете, яркостта, като и с отдалечеността на фона. Не ставяйте желанието за размазване на фонът да е единственото нещо, което ви води. Композирайте снимката си, това ще я направи уникална и красива. Всичко от тук нататък за получаването на прекрасни снимки е във вашите ръце и въображение… буквално.

Ето и няколко мои примера за различни видове боке ефект. Надявам се да ви донесат вдъхновение за ваши собствени шедьоври.

(Visited 499 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop