Posted on Leave a comment

Как да създадем Pixel Stretch | Photoshop Tutorial

< 1 min to read

Що е то “Разтягане на пиксели”, или още по-известно като Pixel stretch? Ще попитате вие. Лесно е да се покаже, а след като се премине през създаването му, откриваме и изклютичелната логика в името му – разпъване на пиксел. Звучи забавно, изглежда впечатляващо, ами защо да не го пробваме как става? 

Истината е, че разглеждайки любимият си Pinterest, попаднах на снимка, която ми привлече погледа… изведнъж се оказа, че тя води към видео, в което разкриват как да се създаде…и там всичко отиде по… логичния ред -> любопитство -> желание да се пробва -> опити – > резултати. Създаването на подобна “разтегната” снимка ми достави огромно удоволствие и реших да ви споделя както крайни резултати, така и процеса на обработката. 

ℹ️Вметка: Интересен факт е, че няма почти никаква информация на български за точно този вид обработка на кадрите, или аз не открих такива. Така че, ще се радвам ако съм била полезна 🙂

Без повече разтягане… на локуми, каня ви директно да гледате видеото и да разтягате пикселите. Опитала съм се да представя стегнато всички процеси. Приятно гледане и разтягане! 😝

Posted on Leave a comment

Как да използваме Lightroom Mobile Preset ?

4 min to read

Може би често ви се случва да попадате на някой, който предлага Lightroom Preset-и, било то безплатно или срещу заплащане. Чудите се как бихте могли да се възползвате от тях, дали биха ви били полезни, какво представляват и защо другите ги използват. В статията ще се опитам да ви обясня всичко около самите Lightroom Presets и така сами да прецените дали бихте ги използвали, дали бихте ги закупували и как да извлечете максималното от тях.

Какво е Preset?

Самата дума от английски подсказва – това са предварителни настройки (например експозиция, цветове, яркост, констраст и т.н.), които някой прави и ги прилага към група от снимки само с един клик. Тоест, да ги наречем филтри, които могат да преобразят снимките ви лесно и бързо, използвайки Lightroom Mobile App (НЕ е необходимо версията на приложението да е платена, за да имате възможност да изпозлвате presets). 

Защо да използвам Preset?

За да спестите време в обработката на снимки. С такъв вид настройки – “Preset”, вие може да преобразите Instagram feed-a си, като го направите изцяло в един стил. Използвайки Preset, който сте харесали и прилагате към снимките си, профилът ви придобива издържан стил, характер и в повечето случаи това го постигате с минимални усилия.. Чудесно, нали? Забелязвали сте как доста известни инфлуенсъри, и изобщо хора в социалните мрежи, публикуват снимки, които хармонично си пасват една с друга – просто използват еднотипна обработка на снимките си, което се постига лесно и бързо с Preset.

Как да използвам Preset?

СТЪПКА 1: РАЗАРХИВИРАЙТЕ ФАЙЛОВЕТЕ

Ако трябва да направите тази стъпка на iPhone или iPad, просто натиснете компресирания файл и той ще се разархивира. Ако трябва да направите това на телефон с Android, ще трябва да изтеглите приложението Files by Google или WinZip на телефона си.

СТЪПКА 2: ЗАПАЗЕТЕ PRESET-A

Ако сте разархивирали предварително файловете на компютъра си, ще трябва да ги запазите във вашата опция за съхранение в облак, за да имате достъп до тях на мобилния си телефон.

Ако сте разархивирали на телефона си, можете да пропуснете тази стъпка. Уверете се, че знаете къде се намират разархивираните файлове на вашия телефон или устройство.

СТЪПКА 3: ОТВОРЕТЕ ПРИЛОЖЕНИЕТО LIGHTROOM MOBILE

СТЪПКА 4: ДОБАВЕТЕ DNG / PRESET ФАЙЛОВЕТЕ

Изберете опцията Добавяне на снимки.

На следващия екран изберете мястото, от което ще изтегляте вашите DNG / Presets. Ако сте ги запазили в телефона си, изберете „Камера“. Ако сте ги запазили в опция за съхранение в облак, изберете „От файлове“.

СТЪПКА 5: СЪЗДАЙТЕ ПРЕДПОСТАВКИ ЗА LIGHTROOM ОТ DNG ФАЙЛОВЕ

Щракнете върху един от новоимпортираните файлове, след това върху трите точки в кръг в горния десен ъгъл на екрана. Оттам изберете „Create Preset“ от менюто, което се появява.

Дайте име на вашия Preset. Препоръчвам да въведете същото име, което е на предната страна на предварително зададеното изображение (за да улесните нещата).

Трябва да поставите предварително зададената група в предварително зададена група. По подразбиране тя ще бъде в групата User Presets. Създаването на нова група с името на новата ви колекция ще запази preset-ите от всяка колекция заедно.

ИЗПОЛЗВАНЕ НА ВАШИТЕ НОВИ PRESETS

Изберете изображение в мобилното приложение Lightroom, което искате да редактирате. Плъзнете наляво по долните опции, докато видите „Presets“ и кликнете. Ще се отвори с най-скоро използваната от вас предварително зададена колекция. Кликайки името на колекцията, можете да изберете новата, която току-що сте инсталирали.

Разгледайте кой Preset ще стои най-добре на снимката ви.

Насладете се!

P.S. Имайте предвид, въпреки че Presets се създават за широк спектър от снимки, условията при които са снимани вашите кадри са различни и употребата на готовите Presets понякога не дава резултата, показан в примерните файлове. Необходими са допълнителни финни настройки след пролагането на даден Preset, за да изглежда снимката ви перфектно. Най-често се налага промяна на осветеността на снимката(Exposure setting).

Posted on Leave a comment

5 съвета за по-добри снимки на залез

4 min to read

Онзи златен час, момент, наречете го както искате…магичното време за снимки… и не само. Тогава, когато небето рисува, палитрата е неповторима, а всеки миг е обагрен в различно. Тогава! Любим момент за мен, а и за много други почитатели на залезите и фотографията. Дори да не се занимавате със снимане, пак сте се изкушавали да запечатате пурпурното небе, признайте си. Ето защо, днес ще ви разкрия моите 5 лесни стъпки за по-добри снимки на залез. 

Изберете си перфектното място

Информирайте се първо за часът, когато слънцето залязва и ако сте решили да го хванете над хоризонта внимавайте с времето, да не го изтървете. Изследвайте мястото, което сте избрали – как светлината се разпростира там, ккакъв ъгъл на заснемане би бил перфектният за вас. Изберете си  интересни обекти, които да поставите на предния план на вашата снимка, за да направи още по-впечатляващ кадъра си. Сложете залязващото слънце като бекграунд и създайте пейзаж.

Вметка: Този съвет, колкото може да го спазвате, толкова може и да го пропуснете, защото от личен опит мога да потвърдя, че планираните ми снимки на залези се броят на пръсти, докато спонтанните са безброй. Това, че не сте планирали, не ви лишава от перфектният кадър. Просто планирането може да ви гарантира повече снимки и време за експерименти. ( дълга експозиция, прекадриране и т.н.)

Баланс на бялото

Настройте баланса на бялото (WB) да е “Сянка” (Shade), за да получите максимално онези златни нюанси, които правят това време от деня толкова специално. Простичко, нали? 

Недоекспонирайте снимките си

Или иначе казано. снимайте една идея по-тъмна снимка ( поне 1 стъпка надолу от перфектната експонация). Защо? Имате възможност като обработвате след ова кадъра да изсветлите тъмните участъци на снимката, но ако имате преекспонирани/осветени такива, няма да можете да върнете детайлите и цветовете. Това ще ви предпази от “изгаряне” на кадъра. 

Останете по-дълго

Щом слънцето се скрие, останете поне още 20 минути. Ще видите прекрасни багри в небето, които са достойни по красота и на самия залез. Но бъдете нащрек, тъй като точно в това кратко време светлината и цветовете се менят с всяка секунда и може да изтървете “магията”.

Използвайте ND филтър

Тези от вас, които са се захванали с фотографията под ръка, може би ползват или обмислят да използват филтри. Препоръчвам да включите в някои от своите залези ND филтър и да експериментирате. С него ще успеете да блокирате яркостта на светлината и ще дадете време на камерата ви да заснеме прекрасния пейзаж, който сте кадрирали. Да, точно така – използвайте дълга експозиция за вашия залез, за да създадете шедьовър. Ако се колебаете, колко сте запознати със снимането на дълга експозиция, мога да ви насоча към статията ми “Как да снимаме дълга експозиция?”

Вметка: За тези от вас, които имат бряг, я море, я река, това е чудесен вариант за пейзаж с подобен филтър.

Бонус: Скучен залез?!

До сега ви обяснявах колко невероятно красиви са залезите… какво означава скучен залез?! Аз лично, намирам залезите на безоблачно небе за скучновати. Не ме съдете, за което. НО, ако и вие мислите като мен и сте си планирали снимки на залез, а пусто цял ден грам облак в небето не е изникнал… Имам идея за вас – силуети. 

Включете в кадрирането си обект/човек, който да стои пред залязващото слънце. Може да е пред него – да го държи в длан, да играе футбол с него, да жонглира, може да е встрани от него, експериментирайте. Важното в случая е да кадрирате интересно. 

Планирате, подреждате, настройвате, снимате, но…. сте изтървали перфектния кадър според вас. Не се ядосвайте, и утре слънцето ще залезе и ще имате шанс да го хванете. Може би с още по-добра идея от днес! А може и случайно да ви завари ей така, без план. Наслаждавайте се и снимайте, носете си фотоапарата – не в раницата, не в чантата, а на врата, включен! Защото прекрасен кадър може да дебне от всякъде.

Приятно щракане 🙂

Posted on Leave a comment

Как да снимаме усещането за движение

4 min to read

Снимката е кадър, момент, с нея може би смятате, че не може да се придаде усещане за движение. Ами, ще ви изненадам 🙂 Една снимка може да е “на скорост”, дори може да е на много висока такава. Интересен похват на снимане – “panning”, ни дава възможността да придадем на обекта, който снимаме, движение. Най-често чрез този похват се снимат коли, логично, нали? Само че, оглеждайки се наоколо може лесно да откриете приложение и в много други ситуации, в които ще може да използвате артистично panning-a и да създадете уникални и неповторими кадри. Събудих ли любопитството ви? Значи с кеф ще допрочетете стъпките на овладяване на техниката. 

📸Оборудване

Камера, която има последоватено (Continues shooting) заснемане, за да може да хванете колкото се може повече снимки в краткото време, с което разполагате доато обектът преминава покрай вас. 

Не съм убедена, че с телефон ще успеете да заснемете исканите кадри, НО не съм опитвала. Ето защо  не отричам, че ще се получи. Всъщност, това звучи като едно ново предизвикателство.

Някой би ви посъветвал да използвате и статив, ососбено ако снимате и при ниска осветеност вечер. Аз лично снимам на ръка и за сега това не ми е създало дискомфорт. Опитайте и двата варианта, сами ще разберете кой ви е по-удобен на вас.

☝️Вметка: Стативът ви осигурява движение само в посока по хоризонталата, а на ръка има шанс да ”заснемете” и трептения на ръката си, тъй като снимате на по-ниска скорост на затвора.

📸Настройки на фотоапарата

Има много пепоръки относно как да снимате по-лесно така наречения “panning”, аз ще ви споделя при мен точно какво проработи за успешните кадри.

При вечерни снимки:

 • Бленда – от f2.8 до f4
 • ISO 400
 • Скорост на затвора – основно изпозлвах 1/20
 • Continuous shooting mode – на най-високата степен, за да може да увеличите шансовете за перфектния кадър максимално.

При снимки през деня:

 • Бленда – f8-9
 • ISO 100
 • Скорост на затвора – около 1/30
 • При възможност може да използвате ND филтър, за да улесните затъмняването на кадъра и да успеете да намалите скоростта на затвора до толкова ниска, без да преекспонирате снимката. В случая, аз използвах CPL филтър на HOYA.
 • Continuous shooting mode отново

☝️Вметка: Снимайте в RAW, тъй като ще ви покажа как да обработите снимките си и от тази вляво, да се получи тази вдясно.

Преди
Преди

След като настроите камерата си ви остава единствено да снимате. 

📢Съвети при заснемането

 • Опитайте да следвате скоростта на колата и да движите камерата успоредно с нея докато снимате (със или без статив, това е начинът да заснемете нужното);
 • Застанете и насочете камерата перпендикулярно на пътя на заснемания обект, така траекторията му е предвидима и ще може лесно да проследите пътят му в няколко секунди, докато снимате;
 • Не се отказвайте, хубавите снимки от този вид, отнемат време и много кадри, и практика;
 • Какъв обектив да позлвате? – аз лично съм използвала всякакви с горните настройки. Изводът ми е, че зависи как ще кадрирате, а не с какъв обектив снимате. Ако сте с 50мм твърд обектив – просто разчитайте на краката си за прекадриране. Ако сте с китовия обектив – използвайте зуум(все пак не препоръчвам да снимате в краищата на китовия обектив).

🪄Обработка на кадрите

Използвам две програми за обработка на кадрите – Lightroom и Photoshop. Вече сте се стреснали, че не ги владеете? Спокойно, всичко за обработката е изключително лесно и бързо. Опитала съм се да ви го представя накратко в следващото видео. Приятно гледане!

Споделям ви и галерия с няколко подбрани мои кадъра – нощни и дневни:

Дано да съм вдъхновила някой с тези снимки. Ако сте решили да изпробвате “panning”, ще се радвам да споделите своите кадри с мен, като ме тагнете в Instagram, Facebook или ми изпратите на лично съобщение. 

Очаквайте още интересни фотопроекти, следете за тях тук и в социалните ми профили, а ако вие самите имате предложения за някакви интересни такива, не се колебайте да се свържете с мен!

Posted on Leave a comment

4 идеи за екстравагатни портрети без лица

3 min to read

От толкова много снимки по празниците и “Усмихни се, завърти се насам, ела тук, застани така, клекни”, ми се прииска да мога да снимам по различен начин. Нуждата роди идеята и ето на – реших да ви предизвикам и вие да пробвате нещо различно, за това ще ви споделя 4 идеи за портрети без лица. Хареса ми и това, че чрез подобен тип портрети може да се разкаже история, да се разкрие повече дори за дадения човек, без дори да му се вижда лицето. 

Да, няма да се притеснявате за грим, дали след толкова шоколад лицето ви е съсипано, и дали бръчките ще се изгладят с обработка на снимките. Семпли, непринудени и различни кадри, които все пак предивзикват интерес и оставят въображението на свобода.

📸Аксесоар

Използвайте предмет, за да скриете лицето на човека, когото снимате. Никакви ограничения, никакви правила, всичко зависи от вас, вдъхновението ви, дадения момент, наличните предмети и антураж. Просто експериментирайте, а аз мога да ви подметна малко идеи, ако ви лиспват:

 • Книга
 • Букет/цветя
 • Косата на модела
 • Шапка
 • Ветрило
 • Чадър

Всичко, което ви допадне, пасва на вашата фото история и на модела ви – става! Ето и моите реализирани идеи:

📸Огледало

Интересен похват бих го нарекла и същевременно простичък и адски креативен. Може да постигнете впечатляваши кадри, използвайки едно обикновено огледало и подходящ ъгъл на снимане. Да не забравяме , че и обстановката в случая е важна,за да направите главозамайващи снимки. Това не ви ограничава нито да сте на закрито, нито на открито. Всичко е въпрос на идея, колко ви се експериментира и вашето въображение.

📸Кадриране

Снимайте модела си, така че лицето да остане извън кадър. Използвайте различни ъгли да застанете, различни пози, въпроса е да запазите загадъчността на човека, когото снимате. 

📸В гръб

Най-лесния начин да скриете лицето е да снимате човека в гръб 🙂 Много разпространено, не толкова креативно, но също може да се постигнат впечатляващи снимки и фото истории. Поради скучността на задачата, аз реших да направя кадрите малко по-екстравагантни и причудливи…да ви се струва нещо странно? Нещо наопаки? … Тези снимки определено предизвикаха както моето въображение, така и чувството за хумор на моя модел 😂🎬

💡Бонус идея: В движение

Тук уловката е да използвате по-бавен затвор на снимане, за да уловите движението, да се размаже лицето. Този призрачен ефект се постига, когато моделът ви по даден сигнал отмести главата си в момента на снимане, но се старае да запази останалата част от тялосто си неподвижна. Нищо сложно, но пък интересно.. и може би малко зловещо.

Надявам се идеите да са ви допаднали, да сте намерили вдъхновение и да го приложите. Впечатлете Инстаграм последователите си, разчупете Фейсбук профила си и не спирайте да търсите идеи, те са навсякъде!

Приятно снимане📸!